GMC Acadia Forum banner

System monitorowania ciśnienia w oponach

2 reading
68K views 13 replies 8 participants last post by  JayTee2019  
#1 ·
Ok, zrobiłem kilka wyszukiwań i wciąż nie mogę znaleźć odpowiedzi, której szukam. Wczoraj system monitorowania ciśnienia w oponach. Dzisiaj zauważyłem, że moja LEWA przednia opona (patrz zdjęcie) NIE pokazuje ciśnienia.

Czy ktoś może mi dać prostą odpowiedź? Czy to brzmi jak rozładowana bateria w oponach TPMS, czy powinienem spróbować PONOWNIE NAUCZYĆ POZYCJE OPON i zobaczyć, czy to zadziała?

1) Przekręć stacyjkę do pozycji RUN. Zaciągnij hamulec postojowy. 2) Naciśnij przycisk „INFO” na DIC, aż na DIC wyświetli się komunikat „PONOWNIE NAUCZ POZYCJE OPON”. Następnie naciśnij przycisk „SET/RESET” na DIC, aż rozlegnie się podwójny sygnał dźwiękowy i DIC wyświetli „UCZENIE OPON AKTYWNE”.

Dzięki

Attachments

#2 · (Edited)
Najprawdopodobniej rozładowała się bateria w LF TPMS. Być może nadszedł czas, aby pomyśleć o wymianie wszystkich 4 czujników TPMS, jeśli są one oryginalne w samochodzie, zakładając, że nadal masz 2012 rok.

#3 ·
Najlepszym przypuszczeniem jest to, że bateria w LF TPMS padła. Być może nadszedł czas, aby pomyśleć o wymianie wszystkich 4 czujników TPMS, jeśli są one oryginalne w samochodzie, zakładając, że nadal masz 2012 rok.
Cóż, przy 174 000 milach na 2012 roku myślę, że może będę chciał rozważyć wymianę czujników. :smile_big:

#5 ·
Jeśli masz szczęście, łatwą naprawą byłoby rozładowanie się baterii czujników. Jeśli masz pecha, Twój odbiornik, który odbiera sygnał bezprzewodowy z czujników, jest uszkodzony.

Czy masz również dość słaby zasięg pilota?
Nie, pilot wydaje się działać całkiem dobrze.

Śmieszne, dzisiaj komunikat ostrzegawczy się NIE pojawił. Co? Mam nadzieję, że to tania naprawa, jeśli będzie się powtarzać. Ale z drugiej strony mamy nadzieję, że wszystkie naprawy są tanie.

#7 ·
No cóż, dzisiaj zapaliła się lampka ostrzegawcza. Wjechałem do lokalnego sklepu z oponami i powiedziałem mojemu kumplowi, który nim zarządza, o problemie z TPMS. Wciągnął go do środka, wrócił 25 minut później i powiedział: "Wszystko w porządku". Powiedziałem: "Co?" Powiedział: "Włożyłem świeżo używany monitor i wszystko jest gotowe, bez opłat". Dobrze mieć takich przyjaciół. Myślę, że wyślę im pizzę w poniedziałek na lunch.

#10 · (Edited by Moderator)
No cóż, dziś zapaliła się lampka ostrzegawcza. Wjechałem do lokalnego warsztatu oponiarskiego i powiedziałem mojemu kumplowi, który nim zarządza, o problemie z TPMS. Wciągnął go, wrócił 25 minut później i powiedział: "Jesteś gotowy". Powiedziałem: "Co?" Powiedział: "Włożyłem świeżo używany monitor i wszystko jest w porządku, bez opłat".

Dobrze mieć takich przyjaciół. Myślę, że w poniedziałek wyślę im pizzę na lunch.
Jak długo wytrzymała wymiana? Powiedziałeś, że włożyli świeżo używany czujnik. Najprawdopodobniej inny klient miał ten sam problem i wymienił wszystkie 4, a nie tylko 1, który nie odbierał sygnału. Jeśli tak, to prawdopodobnie nie zostało wiele życia w tym, który włożyli. To samo z resztą w pozostałych 3 oponach. Jeśli jeden traci zasilanie bateryjne, reszta prawdopodobnie nie pozostanie daleko w tyle.

#9 ·
Mój ma ten sam problem. Pojawił się drugiego dnia po tym, jak zabrałem go do domu.
Masz jakichś znajomych w branży oponiarskiej jak h2osho? :wink:

#12 · (Edited)
Najłatwiejszym sposobem na ustalenie problemu jest najpierw obrócenie opon i sprawdzenie, czy komunikat o błędzie przemieszcza się wraz z podejrzaną oponą. Następnie wymień czujnik/baterię, jeśli to konieczne.
Po rotacji należy "ponownie nauczyć" pozycje TPMS, aby tak się stało. W przeciwnym razie błąd pojawi się w tym samym miejscu, co przed rotacją.

#13 ·
Uwielbiam mieć ten problem od ponad roku. Zleciliśmy firmie GMC wymianę TPMS, tylko po to, by kilka dni później otrzymać ten sam błąd. Mój mąż zlecił naprawę w firmie Midas i to wytrzymało kilka dni. Potem zlecił firmie Goodyear sprawdzenie i naprawę i znowu kontrolka się zapaliła. Najwyraźniej nie chodzi o wymianę czujników. Co jeszcze to może być? Zleciliśmy ich wymianę już TRZY razy.

#14 ·
Mam ten problem od ponad roku. Zleciliśmy firmie GMC wymianę TPMS, ale kilka dni później pojawił się ten sam błąd. Mój mąż zlecił naprawę w firmie Midas i to wytrzymało kilka dni. Następnie zlecił sprawdzenie i naprawę w firmie Goodyear i znowu zapaliła się kontrolka. Najwyraźniej nie chodzi o wymianę czujników. Co jeszcze może być przyczyną? Wymieniliśmy je już TRZY razy
Może to być coś z odbiornikiem TPMC, a nawet zakłócenia z innego urządzenia elektronicznego.

Jeśli masz jakieś dodatkowe urządzenia, podłączasz urządzenia USB itp., spróbuj je usunąć z pojazdu. Wszystko, co nie jest standardowe, może powodować zakłócenia.