Acadiaforum.net Bookmark and Share
April 18, 2014, 02:10:57 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.   (Registering removes in-text ads)
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Acadia Sales Numbers:    Sept: 5,287      YTD Total: 62,013      All Time: 323,333  (graph)
   
   Home   Help Search Gallery Login Register  
Registered users see fewer ads.
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Issues with Park Assist  (Read 11859 times, 16 Replies)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
AK99615
New Member
*
Offline Offline

Posts: 7
Joined: Jan 2011




Ignore
« on: January 27, 2011, 12:50:36 PM »

I have a 2011 SLT... yesterday the DIC started displaying "park assist off" when I shift into reverse... I did not turn it off myself and according to the manual if driver didn't turn it off and the vehicle displays this message it means that the system has turned itself off  Shocked 

When I go check the vehicle information to see if it has been turned off, it say it's on, but when I shift into reverse and it says it's off, I shift back into park and check the vehicle infomation again it says it's off.  When I tried to press the set/reset button to select it back on, it will not let me select it on and stays off.

I looked around the rear bumper and there is nothing on it besides a light layer of wet dirt due to rain. 

Any suggestions or comments on why I'm getting this message and what I can do to try to fix it. 
Logged
AA/78U-Supreme Forum Moderator
Acadia Aficionado
Global Moderator
Acadia NIRVANA
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14851
Location: TX
Joined: Dec 2008


READ YOUR OWNER'S MANUAL; IT CAN ANSWER A LOT



« Reply #1 on: January 27, 2011, 12:56:45 PM »

Take it to the dealer...........to me it sounds like one of the sensors is bad and the dealer can diagnose and fix it thumbs up

 Welcome
Logged

07 FWD 4SA 78U 
ABC,AP3,BS1,CJ2,C3U,DLT,DS3,E61,IP2,KA1,KV1,NP5,PCM,PDC,PDD,RCA,UV6,U42,V08,V92,XA7
police
Blue/Gold & SLT1 President
3-5-R victim; 65K miles
Acadia Aficionado--Nirvana
rbarrios
Acadia GOD!
********
Offline Offline

Posts: 5658
Joined: Oct 2009




Ignore
« Reply #2 on: January 27, 2011, 01:05:54 PM »

Im familiar with this one...
My 2010 Started giving me random Park Assist off messages. Random- and not often. Usually something large was next to me.
I even made a post about it here.
http://www.traverseforum.com/index.php?topic=1306.0

As time went by- I eventually started to get SERVICE PARK ASSIST messages on the DIC- very random.
But like you- I would go into the menu- and I could not manually turn it back on- the check just flashed when I tried to toggle it.
If I parked and came out of the store the system was back to normal.
I found the info below- I took it in and they did the calibration update. No more messages.
Like I said- very random.

They did find one of the codes mentioned below. B0956 I think.
This could be your issue... like I said- I 1st got Park Assist OFF messages.... eventually they were Service Park Assist.




Intermittent Service Park Assist Message
By Blog Post on April 1, 2010 7:58 PM
An intermittent Service Park Assist Message may display on the DIC of some of the following models equipped with RPO UD7 or UD5: 2010 SRX, CTS Wagon, Escalade models, Avalanche, Camaro, Equinox, Silverado, Traverse, Tahoe, Suburban, Enclave, Acadia, Sierra, Terrain, and Yukon models.
There may be one or more of the following DTCs stored in history: B0954 01, B0955 01, B0956 01, B0957 01, B0958 01, B0959 01, B0960 01, and/or B0961 01.

If, after normal diagnostics, the cause of the condition is not found, reprogram the Park Assist Control Module with an updated calibration currently available in TIS2WEB.

Logged

2010 FWD LT1-Gold Mist Metallic- seats 8.
Build Date- July 31, 2009-2nd day of Spring Hill 2010 production.
2013 Equinox 3.6L -    20,000
2010 Traverse 3.6L-   77,000
2003 Trailblazer 4.2L-172,000
AK99615
New Member
*
Offline Offline

Posts: 7
Joined: Jan 2011




Ignore
« Reply #3 on: January 27, 2011, 01:15:58 PM »

Thank you for the welcome! 

Wish it was as easy as taking it to a dealer... I live on an island and we had to fly up to the mainland to buy this vehicle and take the ferry back.  My next thing is to call the service shop and see what they tell me.

I also searched this forum after I posted and saw others were having this same issue.  I'm going to try to clean off the bumper and see if that fixes the problem!

Thanks again  Grin
Logged
AK99615
New Member
*
Offline Offline

Posts: 7
Joined: Jan 2011




Ignore
« Reply #4 on: January 27, 2011, 02:38:57 PM »

@ Rbarrios: Thank you for the information, this is exactly what my vehicle is doing, but I don't have anything large parked next to me.

My husband called the dealer service shop today and they told him there's nothing wrong with it until it says " service park assistant".  I'm very frustrated  flaming mad

I'm very tempted to call GMC corporate office, we've been fighting with this dealership from last month when they told me to take it to a local mechanic they work with since we can not get to them due to a malfunction light coming on.  After the shop cleared the light and told us it was from "multiple missfires" and the shop would not bill them directly and we would have to pay for the serivice and get a refund ourselves.  We did as instructed and the dealership told us they would not pay for it because there was nothing wrong with a vehicle.  Now this is going on!!!!  We've only had this vehicle since August  Bang Head  Bang Head
Logged
mikemu
Acadia GOD!
********
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6703
Joined: Feb 2009




Ignore
« Reply #5 on: January 27, 2011, 02:50:32 PM »

Is your parking brake depressed (even slightly)?  That will give you that message as well.
Logged

08SLT1, FWD, Summit White, Ebony leather, sunroofs, DVD, power liftgate, remote start, rear sensors
Ted K
Hero Member
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871
Location: Long Island, New York
Joined: Sep 2010


Ironhide Lives On!!




Ignore
« Reply #6 on: January 27, 2011, 02:55:43 PM »

Is your parking brake depressed (even slightly)?  That will give you that message as well.

Wow....good to know.  Thanks!!  Love this forum!!
Logged

2014 Acadia Denali - Carbon Black Metallic / Ebony - AWD - 20" Chrome Wheels - 8 seat config - Navigation - Rear Seat Entertainment - Weather Tech Floor Liners - Clear Cover license plate frame - Valentine 1 w/BlendMount & StealthCord - Stubby G Series Antenna
AK99615
New Member
*
Offline Offline

Posts: 7
Joined: Jan 2011




Ignore
« Reply #7 on: January 27, 2011, 03:16:21 PM »

Is your parking brake depressed (even slightly)?  That will give you that message as well.

Thank you so much for this suggestion, going to check my parking brake!

Yes this forum is GREAT!  I'm so glad I found it  thumbs up

Logged
mikemu
Acadia GOD!
********
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6703
Joined: Feb 2009




Ignore
« Reply #8 on: January 27, 2011, 03:34:13 PM »

Thank you so much for this suggestion, going to check my parking brake!

Yes this forum is GREAT!  I'm so glad I found it  thumbs up


Set it and then release it to be sure it's disengaged.
Logged

08SLT1, FWD, Summit White, Ebony leather, sunroofs, DVD, power liftgate, remote start, rear sensors
rbarrios
Acadia GOD!
********
Offline Offline

Posts: 5658
Joined: Oct 2009




Ignore
« Reply #9 on: January 27, 2011, 03:44:05 PM »

as for the Park assist off..
Sometimes simply shifting into Park and then reverse would make the message go away- and the system would work.
I was in no hurry to take it in.
But- yeah- you should just wait for the service park assist. message. once that sets- its most likely set a code.

I drove it in-- left the car-- and ran home..... fed the baby... and soon after they called.. come pick her up...
I put the baby in the baby jogger- and ran back to dealer. (they would drive me home--- but better to run).
They were fast about it...
so I would wait for the service park assist message to appear--- that way you have a real stores code.

By the way-- this code is stored ELSEWHERE in the system... my OBDII scanner- did not pick up this code when I scanned for codes.
P codes are powertrain-- -B codes are body

 
Logged

2010 FWD LT1-Gold Mist Metallic- seats 8.
Build Date- July 31, 2009-2nd day of Spring Hill 2010 production.
2013 Equinox 3.6L -    20,000
2010 Traverse 3.6L-   77,000
2003 Trailblazer 4.2L-172,000
Cordoba
New Member
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33
Location: Toronto, ON
Joined: Sep 2007




Ignore
« Reply #10 on: January 27, 2011, 10:22:01 PM »

I always get this message when I shift out of Park but I always use the parking brake.  As soon as I release the parking brake the message goes away.

My steps usually are, start the vehicle, place in reverse and release parking brake with my left foot while holding the brakes with my right.

Logged

2008 Acadia SLT-1, White Diamond Tricoat, Sunroof, DVD Entertainment System, Rear Backup Assist, Power Liftgate
2001 Volvo S60 2.4T
2012 Acadia - White - Bluetooth -Rear backup camera
AK99615
New Member
*
Offline Offline

Posts: 7
Joined: Jan 2011




Ignore
« Reply #11 on: February 04, 2011, 06:39:05 PM »

As time went by- I eventually started to get SERVICE PARK ASSIST messages on the DIC- very random.


Do you remember how long it took for the "service park assist" to start displaying?  The issue is still going on and it's been about a week...
Logged
4th Armor
New Member
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8
Location: Salisbury NC
Joined: Jul 2010





Ignore
« Reply #12 on: February 04, 2011, 07:11:37 PM »

Ok, I had this problem for about 6 weeks. I took it to the local dealership 2/1 and this is the report:
Tech 2 scan found code B0959 update parking assist module, peformed and cleared codes.

Worked like a charm and no problems!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!$39.95  Total Invoice 0000
Logged

2010 Acadia SLT2, White Diamond Tri coat, ebony leather seats, skyroofs, navigation, DVD's in rear , remote start, heated/cooled seats, rear captain chair seating, trailer package, Bluetooth, USB, 20" tires
rbarrios
Acadia GOD!
********
Offline Offline

Posts: 5658
Joined: Oct 2009




Ignore
« Reply #13 on: February 04, 2011, 09:05:46 PM »

Do you remember how long it took for the "service park assist" to start displaying?  The issue is still going on and it's been about a week...


it took months.
It was so random. then it started happening a little more often. still random. but more often.
I found the info... but actually waited some months..... then took it in when I was on vacation.
Logged

2010 FWD LT1-Gold Mist Metallic- seats 8.
Build Date- July 31, 2009-2nd day of Spring Hill 2010 production.
2013 Equinox 3.6L -    20,000
2010 Traverse 3.6L-   77,000
2003 Trailblazer 4.2L-172,000
AK99615
New Member
*
Offline Offline

Posts: 7
Joined: Jan 2011




Ignore
« Reply #14 on: February 09, 2011, 06:59:31 PM »

Ok, I had this problem for about 6 weeks. I took it to the local dealership 2/1 and this is the report:
Tech 2 scan found code B0959 update parking assist module, peformed and cleared codes.

Worked like a charm and no problems!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!$39.95  Total Invoice 0000

Good to know!  Thank you... it's working fine now, but the problem seems to come ad go just like rbarrios described too.  I was kind of waiting until the "servcice" message came on before I took it to the shop since we don't have a GMC dealer here and have had issues with trying to get reimbursement for other warranty work we had done in December. 
Logged
AA/78U-Supreme Forum Moderator
Acadia Aficionado
Global Moderator
Acadia NIRVANA
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14851
Location: TX
Joined: Dec 2008


READ YOUR OWNER'S MANUAL; IT CAN ANSWER A LOT



« Reply #15 on: August 06, 2011, 03:17:23 PM »

So I was driving yesterday and I cycled through the DIC options and when I came to park assist the DIC showed three hyphens like this ---.  I wasn't receiving any warnings through the HUD about the park assist so I thought I would test it when I got home.  Once I got home; I backed into the garage to test the system.  All the lights and noises operated as they should and without any park assist errors showing on the HUD.  So basically it seems that the park assist system is working correctly but instead of the DIC showing park assist and either on or off; I get the three hyphens  shrug
Logged

07 FWD 4SA 78U 
ABC,AP3,BS1,CJ2,C3U,DLT,DS3,E61,IP2,KA1,KV1,NP5,PCM,PDC,PDD,RCA,UV6,U42,V08,V92,XA7
police
Blue/Gold & SLT1 President
3-5-R victim; 65K miles
Acadia Aficionado--Nirvana
rbarrios
Acadia GOD!
********
Offline Offline

Posts: 5658
Joined: Oct 2009




Ignore
« Reply #16 on: August 06, 2011, 03:35:22 PM »

thats a new one I have not seen
Logged

2010 FWD LT1-Gold Mist Metallic- seats 8.
Build Date- July 31, 2009-2nd day of Spring Hill 2010 production.
2013 Equinox 3.6L -    20,000
2010 Traverse 3.6L-   77,000
2003 Trailblazer 4.2L-172,000
Pages: [1]   Go Up   [ Home | Unread Posts | Unread Replies ]
  Print  
 
Jump to:  
Custom Auto Accessories

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines | Sitemap
©2014 acadiaforum.net All Rights Reserved.
All trademarks referenced herein are property of their respective owners.
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!